REKTÖR HOTAR, DEÜ’NÜN YURT SEFERBERLİĞİNİ ANLATTI
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), öğrencilerinin barınma muhtaçlığı için başlattığı seferberlik kapsamında yurt projelerini sürdürüyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, öğrencilerin barınma gereksinimi taleplerini önemsediklerini belirterek, “Bir yandan var olan yurtlarımızı yenilerken başka yandan da Hoş İzmir’imize ve Üniversitemize yeni yurtlar kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor” dedi. Son periyotta İnciraltı’ndaki taşınmazla ilgili çıkan haberler üzerine de konuşan Rektör Hotar, kelam konusu taşınmazın, bağış kontratında belirtildiği üzere, elde edilecek gelir ile lakin kız yurdu yapılabileceği hususunun altını çizerek, “İzmir için hizmet üretmek yerine kasıtlı dezenformasyon üzerinden, yapılacak hizmetin önüne geçmeye çalışmak; birinci başta bu kente ihanettir” diye konuştu.
Türkiye’nin esaslı yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra öğrencilerinin barınma gereksinimi için başlattığı seferberlik kapsamında yurt projelerini sürdürüyor. Bünyesindeki yurtların kapasitesini ve standartlarını her geçen gün öğrenciler lehine artıran DEÜ, yeni yurtların imali için de teşebbüslerini ve çalışmalarını hızlandırdı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, öğrencilerin barınma muhtaçlıkları konusundaki taleplerini önemsediklerini belirterek, hali hazırda ve yeni yapılacak olan yurtlarda öğrenciler için inançlı, sağlıklı ve eğitim hayatlarına odaklanabilecekleri konforlu alanlar oluşturmaya dikkat ettiklerini söz etti. Rektör Hotar, “Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımız ile İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığımızın ağır formda yürüttükleri çalışmalarla bünyemizdeki yurtlarımız tam kapasite ile hizmet vermeye devam ediyor. Yurt gereksinimi olan bölgeleri de belirleyerek konukevi hizmetimizi hayata geçirmiştik. Toplamda bin 120 kişi kapasiteli DEÜ yurtlarımızda şu an 990 öğrencimiz konaklıyor. Amacımız ise yaklaşık 7 bin öğrencimizin daha barınacağı çağdaş yurtlar inşa etmek” dedi.
“SÖZLEŞME AÇIK! SATIŞ GELİRİYLE SADECE YURT YAPILABİLİR”
Son periyotta birtakım basın-yayın organlarında “bağışlanan arazi satışa çıkarıldı” ve “bağışçının isteği yok sayıldı” tarafında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını aktaran Rektör Hotar, bağışçı tarafından bağışlanmış olan İnciraltı bölgesindeki kelam konusu taşınmazın, bağış mukavelesinde belirtildiği üzere, elde edilecek gelir ile lakin kız yurdu yapılabileceği hususunun altını çizdi. Rektör Hotar, bahsi geçen taşınmazın 3. derece sit alanında olduğundan ve imara açık olmadığından üzerinde bir bina yapma imkanının bulunmadığını vurgulayarak, “Daha evvel 06.09.2019 ve 05.01.2020 tarihlerinde bahsi geçen gayrimenkulün satışı için birebir tarzla ihale edildi, lakin istekli çıkmamıştı. Artık bu satışa birinci defa çıkılmış üzere bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Yeni mi fark etmişler! Kontrat son derece açık ve kamuoyu ile de paylaştık. Bu arazinin satışından elde edilecek gelir sadece kız öğrenci yurdu imali için kullanılabilir. Bununla birlikte, Üniversitemiz ismine tescilli bulunan taşınmazla ilgili olarak bağışçının 04.10.2019 tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile bahse husus taşınmazın satılıp karşılığında yüklenici tarafından yurt yapılması halinde protokol yapmış olmasının da hukuken karşılığı bulunmamaktadır” dedi.
“ÇARPITMALAR YOLUMUZDAN ALIKOYAMAZ”
Konunun siyasi hırs ve hasımlık uğruna muhakkak çevrelerce kasıtlı olarak çarpıtıldığını belirten Rektör Hotar, “İzmir için hizmet üretmek yerine kasıtlı dezenformasyon üzerinden, yapılacak hizmetin önüne geçmeye çalışmak; birinci başta bu kente ihanettir. Bu hususta kimi isimlerin ve medya organlarının bilgi kirliliği yaratarak kentimizin marka haline gelen araştırma üniversitesini amaç almasını keder ile karşılıyoruz. İzmir ve öğrencilerimiz için imkanları güzelleştirmeye çalıştığımız noktada karşılaştığımız tüm çarpıtmalara karşın, ülkemizi emanet edeceğimiz, Dokuz Eylül Üniversitesi ismini gururla temsil edecek gençlerimizin eğitim-öğretim hayatlarında yanında olmayı; onlar için üretmeyi ve kentimizin menfaatlerini düşünmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
ÇABAMIZ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN
İzmir’in dört bir yanında; 10 enstitü, 18 fakülte, 3 yüksekokul, 1 konservatuar, 6 meslek yüksekokulu ve 70 bine yakın öğrencisi bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, yeni yurtlar yapmak için de ağır gayret harcadığını söyleyen Rektör Hotar, “Bir yandan var olan yurtlarımızı yenilerken öteki yandan da Hoş İzmir’imize ve Üniversitemize yeni yurtlar kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Onlardan biri Buca’da 3 bin kişi kapasiteli öğrenci yurdu projemiz Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsis edilmiş durumda. Tekrar Buca Tınaztepe’de kendi imkanlarımız ile 2 bin 500 kişi kapasiteli öğrenci yurdu; Üniversitemiz tarafından Arazinin İrtifak Hakkı Tesisi ihalesi yapılmış olup, ruhsat ve öteki süreçleri devam ediyor. 433 kişilik Torbalı, 250 kişilik Kiraz, 60 kişilik Seferihisar ve 604 kişilik Selçuk öğrenci yurtlarımız da Gençlik ve Spor Bakanlığına yurt yapılmak üzere tahsis edilmiş durumda. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız sürüyor.
Bunların yanı sıra; 204 kişi kapasiteli DEÜ Buca Kız Öğrenci Yurdu Üniversitenin Buca Eğitim Fakültesi Yerleşkesinde; 746 kişi kapasiteli DEÜ Erkek Öğrenci Yurdu Buca ilçesinde; 60 kişi kapasiteli Seferihisar Kız Öğrenci Konukevimiz bulunuyor. İkili protokole dayanarak hizmet veren 30 kişi kapasiteli DEÜ Seferihisar Erkek Öğrenci Konukevi ve 80 kişi kapasiteli Kiraz Kız Öğrenci Yurdu da öğrencilerimizin barınma muhtaçlığına karşılık veriyor. Değerli evlatlarımızın barınma gereksinimlerinin karşılanmasında emeği geçen kurum ve kuruluşlara da bir sefer daha teşekkür ediyoruz. Geleceğe istikamet veren, Üniversitemizde tahsil gören tüm evlatlarımıza muvaffakiyetler diliyor, ülkemizin geleceği ismine onlardan beklentimizin büyük olduğunu bilmelerini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı