Birleşik Krallık’la elektrikli araç ticaretinde menşe kolaylığı 2027’ye uzatıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında alınan yeni bir kararı paylaştı.

Bu kararla birlikte ihracatçılara önemli bir ayrıcalık kazandırıldı. Yüzde 10’luk bir gümrük vergisine tabi olmaları önlendi ve Birleşik Krallık’a elektrikli araç ihracatında yaklaşık 615 milyon dolarlık bir zararın önüne geçildi.

Elektrikli araçlar ticareti için sağlanan menşe kolaylığının 2027 yılına kadar devam edeceği açıklayan Bakan Bolat, mesajında şu bilgileri aktardı:

Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında elektrikli araçlar ticareti için sağlanan menşe kolaylığının 2027 yılına kadar devam etmesinde anlaştık.

Birleşik Krallık’a vergisiz ihracata devam

Elektrikli araç ihracatımız esnek menşe kuralları ile Birleşik Krallık’a vergisiz ihraç edilmeye devam edecek.

Ticaret anlaşmalarının üretici ve ihracatçıların lehine ele alınıyor

Ticaret anlaşmalarının üretici ve ihracatçıların lehine ele almaya devam edileceğini bildiren Bolat, şu ifadeleri kullandı:

Müzakerelerimiz sonucu, iki ülkenin ortak kararı ile elektrikli araç ticaretindeki esnek kurallar, yatırımların sekteye uğramadan devam etmesini tüketicilerin ürünlere daha az maliyetle ulaşmasını sağlayacak.

Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı

Ticaret Bakanlığı ise Bakan Bolat’ın açıklamasını yayınlayarak Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi’nin elektrikli araçların menşe kurallarına ilişkin geçiş süreci uzatma kararı alındığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Menşe kuralları uygulanmaya devam edilecek

Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşmasında (STA) yer alan elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin menşe kurallarının 31 Aralık 2026 tarihine kadar esnek şekilde uygulanmaya devam edilmesine ilişkin bir karar almış bulunuyoruz.

Türkiye olarak, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık’taki potansiyel elektrikli araç üreticileri dahil girişimcilerin esnek menşe kurallarının devam ettirilmesi talepleri çerçevesinde, mevcut kuralların uzatılması amacıyla, konuyu uzun süredir takip ediyorduk.

Süre 2024’ten 2027’ye uzatıldı

Bilindiği üzere, STA’mızın Menşe Protokolü’nde elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin esnek menşe kurallarının 2024 yılına kadar uygulanması söz konusuydu. 21 Aralık 2023 tarihinde alınan Karar ile bu süre 2027 yılına kadar uzatılmıştır.

STA’mızdaki esnek menşe kurallarının uzatılmasının ülkemiz ve Birleşik Krallık’ın lehine olduğu hususunu, Birleşik Krallık’taki muhatabım, İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Kemi Badenoch ile temmuz ayında yaptığım görüşmemizde gündeme getirmiş ve konunun öneminin altını çizmiştim. Aynı zamanda konuyu, Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile ekim ayında Brüksel’de yaptığımız görüşmede ele almış ve Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinde bu hususun değer zincirlerinin akışı için çok önemli olduğunu hatırlatmıştım.

“Yüzde 10’luk bir gümrük vergisine tabi olunması önlendi”

Söz konusu karar sayesinde, esnek menşe kuralları devam ettirilerek, ihracatçılarımızın bir süre daha anılan ürünler için STA’daki tercihli rejimden faydalanmaya devam etmesi sağlanmış ve yüzde 10’luk bir gümrük vergisine tabi olmaları önlenmiştir.

“615 milyon dolar tutarındaki zararın önüne geçildi”

Bu sayede, Birleşik Krallık’a elektrikli araç ihracatımızda yaklaşık 615 milyon dolar tutarında bir zararın önüne geçilmiştir. Öte yandan, bu süre zarfında belli firmaların da yatırımlarının sonuçlandırılmasına zaman kazandırılmış, 2027 yılına gelindiğinde, katı menşe kurallarına geçilse dahi yatırımlarla elde edilecek kazanımlarımızla yeni uygulamaya hazırlıklı olunması sağlanmıştır.